Sider

søndag 4. mai 2014

Time for a great, big contest: Eurovision Song Contest

Da begynner årets Eurovision å nærme seg med stormskritt. Jeg har tatt meg tid til å høre igjennom alle låtene flere ganger, og kommer til å gå igjennom dem en gang til ettersom jeg skriver denne anmeldelsen av låtene. Men først litt basic og fun facts:

I årets Eurovision er det 37 land som deltar. Det blir 2 semifinaler. 16 av landene vises i den første semifinalen, 15 i den andre. De siste 6, altså Storbritannia, Spania, Tyskland, Italia, Frankrike og fjorårets vinner Danmark ser vi først i finalen. Fra hver av semifinalene kommer 10 land videre til finalen.

Datoene er som følger: 
1. Semifinale: 6. Mai
2. Semifinale: 9. Mai
Finalen: 10. Mai

Det var basicsene. Nå kommer fun facts som rettere sagt blir spekulasjoner.
Et sangtema som tydelig peker seg ut i år er Kaker. 2 sanger i årets contest har noe med kake i tittelen. Tydeligvis europeerne har blitt meget glad i kake det siste året. Ikke nok med det. Når en av sangtittlene er Cheesecake, blir jeg meget nysjerrig. Jeg har i det siste fått dilla på Cheesecake, eller Ostekake som vi sier det på godt norsk. Jeg simpelthen ELSKER ostekake. Kan være en bivirkning av å ha besøkt UK den siste tiden.

Andre morsomme titler er blant annet Moustache. Noe jeg også fascineres av. Jeg finner det morsomt å eie produkter med barteprint. Jeg har blant annet en kosepute med en stoooor moustache inngravert.

En ting som noen av sangene har til felles er plystring. Til nå har jeg hørt plystring i 3 av sangene.

Vel det var spekulasjonene. Da setter man i gang med annmeldelsen. Kommer til å legge ved videoene til hver av låtene ( + hvis det er noen sanger som minner om andre legger jeg disse til). Legger  etterhvert også til live versjonene fra showet:

Første semifinale:
Armenia: Aram Mp3- Not alone
En av mine favoritter. Høres ut som noe som kunne kalles en moderne disneysang. Har også en dubstepvibe over seg.

Latvia:
Første kakelåten i årets Eurovision, men er ikke veldig imponert over denne her.
Estland:
Endelig en sang med en viss Eurovisionfølelse over seg. Med det mener jeg at jeg lett kan se for meg denne på scenen med en haug av vaiende flagg foran:) Bra sang etter min mening.
Sverige:
En av årets vakreste ballader. Også en av de sangene jeg får direkte gåsehud av. Sanna leverer bra både på plate og live, så denne tror jeg når langt.
Island:
Eurovision svar på Donkeyboy. Ihvertfall etter man har sett Sceneshowet deres:) Sangen er ikke helt min smak, men likevel likandes 
Albania:
Vokalen minner om Shakira. Sangen er forsåvidt bra nok, men ikke blant de som skiller seg mest ut.
Russland:
Bli interessant å se hvordan denne låten blir mottatt pga. Uroen mellom Russland og Ukraina for øyeblikket. Ikke en av mine favoritter i år, men det er ikke Pga det overnevnte. Her dømmer jeg bare det musikalske og visuelle.
Aserbajdsjan:
En av årets vakreste ballader. Er det en ting Aserbajdsjanerne kan så er det å servere ballader. Også en av de jeg får gåsehud av. Rett og slett elsker denne sangen. Kommer til å bli spilt hos meg lenge etter Eurovision.
Ukraina:
Plystrehit nr. 1. Ikke så veldig imponert. 
Belgia: 
Begynnelsen minner enormt om Jesus Christ Superstars "Gethsemane". Og resten minner meg om noe Mr Loyd Webber kunne laget:)
Moldova:
Litt for mørk for min smak.
San Marino:
Har de ikke noen andre artister i dette lille landet. Dette er 3. året på rad Valentina deltar for San Marino. Håper da virkelig hun kommer til finalen i år. Hva er det man sier? Alle gode ting er 3.
Portugal:
Litt skuffet. Introen kunne vart lengre, og da kunne den vært en megahit. Typisk sommerlåt.
Nederland:
Litt vel kjedelig for min smak.
Montenegro:
Ballade på lokalt språk= Love it!!!!
Ungarn: En bra kandidat det her. Får bare håpe det blir et bra Sceneshow.


Andre semifinale:
Malta:
En av mine favoritter. Minner meg om Mumford & sons " i will wait", men er ikke noen plagiat.
Israel: 
Ikke en av de jeg husker etter å ha hørt alle igjennom.
Norge:
Veldig annerledes fra resten av låtene. Veldig rolig og nakent. Carl Espen har vokalt særpreg, som man enten elsker eller hater. Jeg for min del elsker det. Sangen kommer definitivt til å havne blant top 10 i år.
Georgia:
En sang som jeg ikke helt skjønner meg på. Joiking gjennom omtrent halvparten av sangen er ikke akkurat en vinneroppskrift.
Polen:
Et bidrag som får meg til å tenke på Armenias bidrag i 2009. Dog var Armenias bidrag mye, mye bedre enn denne her. En sang som jeg i utgangspunktet ikke likte, men etterhvert synes er litt kul. Eneste minuset er at de fokuserer litt mye på det seksuelle i videoen.
Østerrike:
Årets russiske bestemor. Nei, damen er ikke gammel, heller ikke russisk. Men det er garantert et bidrag som vil huskes, akkurat som bestemødrene i 2011. Damen har nemlig skjegg. Hvis du ser for deg Eva Longoria med skjegg, så har du Conchita Wurst. Sangen er også god. Noen kan kanskje mene at denne balladen blir litt for svulstig og pompøs. De om det. Det alle kan være enige om er at han/hun har en enormt god stemme. Gleder meg til å se denne live. Tror nemlig dette er et bidrag Man enten elsker eller hater. Husk å ikke frike for mye ut over at det er en dame med skjegg, men heller hør på sangen.
Litauen:
Verdens mest masete sang, med verdens mest rotete Sceneshow. Skulle gjerne sagt at jeg ikke husket denne sangen, men da ville jeg ha løyet. Har desverre satt seg på hjernen, noe jeg ikke er spesielt glad for. Fryktelig irriterende. Bare se selv.
Finland:
En av mine store favoritter i år. Minner en del om Coldplay sin stil, med en bitteliten dose med muse.
Irland:
Den eneste som har tatt med litt lokalt i låten...bare hør på bakgrunnsmusikken. Samtidig må jeg si at bakgrunnen minner ekstremt mye om Nightwish's last wild.
Hviterussland: 
Ja, jeg elsker ostekake. Men det betyr ikke at jeg elsker denne sangen. Blir litt bisarr connection mellom tittel og tekst.
Makedonia:
Også en av de sangene man glemmer fort.
Sveits:
Plystrehit nr. 2. En sang jeg liker veldig godt. Starter med plystring, og fortsetter i lystig stil utover i en countrypop-låt som man blir glad av.
Hellas:
Årets stekelåt. En av de som kommer til å bli spilt på Eurovision-fester de neste årene.
Slovenia:
Årets eneste låt, bestående av tverrfløyte. Meget vakker sang som jeg tror kommer til å bli husket.
Romania:
Også en av mine store favoritter i år, og da ikke bare fordi låten er halvt norsk. Nei da, låten har hitpotensiale til 1000 etter min mening. Kan fort bli en av mine sommerslagere.


De som uansett er i finalen:
Danmark:
Fjorårets vinnere. Plystrehit nr. 3. Meget fengende. En av mine favoritter. Kan lett bli en sommerhit.
Frankrike:
Morsom tittel: Moustache. Fengende sang. Morsom video.
Italia:
Bra låt, med en rocka snert over seg. Er nok min favoritt sammen med Danmark blant de som går direkte videre i år:)
Spania:
Grei ballade, med et refreng man husker: Dancing in the Raiiiin!! The Rain, the Rain, the raaaiiin!!!
Storbritannia:
Fin sang, med en vokal som jeg er sikker på at jeg har hørt før ett sted, jeg husker bare ikke hvor. Også en av de sangene som fester seg til hjernen.
Tyskland:
Ompa-pop med bra vokal. Melodien er egentlig ikje så verst, men har ikke helt sansen for ompa-pop.

Hvem tror jeg vinner i år?: 
Holder en knapp på Østerrike. Men tror også Sverige har en god sjanse. Samtidig håper jeg enten Aserbajdsjan, Romania, og selvsagt Norge, får en god sjanse til å vinne.