Sider

tirsdag 6. januar 2009

Im back.....home from egypt.





Da har jeg vært i egypt. Kom hjem på fedagen...altså for ca en uke siden.
Bare så du er advart på forhånd. Dette er et laaaangt innlegg. Så sett deg godt til rette så skal jeg fortelle hvordan reisen til faraoenes land var.
Jeg var der i 2 uker. Den første uken seilte jeg og mor og far, sammen med en liten skokk av skandinavere, på et Nilen-cruise. Det var denne uka jeg opplevde mest.
Skal si litt om hva vi opplevde dag for daf der nede.

Uke 1.
Fredag: Sto opp klokka 4, etter å ha sovet i 2 knøttsmå timer. Likevel hadde jeg ikke noe problemer med å stå opp.
Avreise hjemmefra var ved 6 tiden. Ca. 1 time senere var vi på Gardemoen, hvor vi sjekket inn via nytt automatsystem, og leverte inn bagasjen. Ved bagasjen veide de kofferter+ håndbagasje sammen. Resultatet av veiingen var at personalet påsto at vi hadde for tung bagasje, og at vi dermed måtte betale 500 kr i bot.
Grunnen til at jeg sier påsto, er fordi jeg tror at dette bare var idioti. Da vi skulle hjem, måtte vi ikke betale bot. Dessuten har de ikke pleid å veie håndbagasjen i tillegg til flybagasjen tidligere.
Men nå er det nok bagasje-snakk, jeg skal fortsette med å fortelle om reisen.

Flyet gikk klokka 09.35, og jeg må innrømme at jeg hadde det litt morsomt ved tanken på at resten av klassen min måtte på skolen på siste skoledag klokka 10.
Flytida ble brukt til lesing, lytting til ipod, spising og soving.
Vi landet mellom klokka 15 og 16.30 lokal tid i Hurgada.
Fra vi kom ut av flyet til vi satt i bussen til Luxor ble det bare stress.
Egypterne blir passet på av politistyrker fra hele egypt. Rundt hvert hjørne står det en politimann eller en soldat og holder vakt.
Dette var grunnen til at vi måtte stresse slik. Vi måtte nemlig ha passert en vaktpost innen et visst klokkeslett. Ellers hadde vi ikke kommet oss til Luxor den dagen.
Synes det var innmari irriterende, med flere menn som drev og ropte "yalla, yalla!", og "Apollo, over here!" konstant.
Yalla, betyr kom igjen, eller kjapp dere.
Uansett....vel inne i bussen kunne vi sove og slappe av, eller se på stjernene. Det ble nemlig mørkt innen vi kom frem til Luxor, etter 5 timers busstur.
Tilsammen reiste vi i 10 timer+ et par timer i venting.

Vi var fremme ved 9- 10 tiden og la oss klokka 11...lokal tid
Lørdag 20. 12.
Ble ikke lange søvnen akkurat....Klokka halv 5 ble vi vekket av min telefon, siden vi skulle på tur til Kongenes dal...og et par templer klokka 6. Så da var det bare å stå opp og si hallo til en ny dag, uansett hvor trøtte gluggene var. For dette ville jeg få med meg.

Klokka 6 gikk vi i land, stadig vekk i Luxor. Første stopp var Kongenes dal, ett av de stedene jeg gledet meg mest til å se. Vi ble fortalt litt om historien til dalen....og om diverse utgravninger, blant annet utgravningen av tut- ankh amons grav. Etter det fikk vi gå og se litt på egen hånd.
Jeg ville selvfølgelig se tut ankh- amons grav, noe som kostet 100 egyptiske pund ekstra.
1 egyptisk pund = 1 NOK.
Graven hans var mye mindre enn det jeg trodde den var. Men så viste det seg at ikke hele graven var åpen for publikum. Så i hvertfall at det var en inngang med gitter foran til et annet rom. Men uansett, vi fikk se gravkammeret til den unge faraoen. Og neimen lå ikke mumien hans der også, i et glassmonter. Det samme gjorde en av gullsarkofagene.
Men nok om Tut- ankh- amons grav.
Vi så 3 andre graver i tillegg. Utrolig spennende for en som er så interessert i Egypt som meg. Det fineste var jo selvsagt alle veggdekorasjonene i gravene. Her kunne en hver historikker blitt stående i flere timer.
Og når det gjaldt tiden vi kom til kongenes dal på, altså klokka halv 7, så var det den beste tiden. Ellers hadde vi stått i laaaaaaang kø inn til de forskjellige gravene.
Noe som også var litt spennende var at man holder på med to utgravninger der den dag i dag. Mon tro hvilke konger som kan ligge gjemt der? Tydeligvis noe jeg skal følge med på.

Videre fra Kongenes dal dro vi til Hapsepsuts tempel. Hun var en egyptisk dronning, og regjerte som farao noen få år.
Dødstempelet hennes var et av de laveste gjennom hele turen, men et flott tempel likevel.
Her har dere et oversiktsbilde av forsiden av tempelet.







Statuene der var også verdt å ta en kikk på.




Etter Hapsepsut-tempelet, dro vi videre til Karnak. På veien stoppet vi for å se to statuer, eller kolossser som man ellers kaller dem. Disse skulle tidligere ha vært en del av et tempel. Men tempelet har blitt tatt av tiden.

Så var det siste stopp for dagen, det enorme Karnak- tempelet.



Det er ganske interessant å tenke på hvordan man har klart å bygge så høye templer. Det var mest sannsynlig en ganske stor risiko for å få arbeidsskader.
Ingen vet helt sikkert hvordan høye templer ble bygget, men det er jo selvfølgelig noen teorier.

Søylene blant annet er ikke et stort stykke stein for hver søyle, men de er delt opp i flere mindre steiner. Måten de kan ha bygget søylene på er ved å først plassere og stabilisere de nederste steinene. Etter det fyller man byggeplassen med sand, sånn at det når opp til toppen av de første steinene. Så gjør man det samme, legger nye store steiner oppe på de første steinene. og fyller på med mer sand, og slik fortsetter det. Når tempelet er ferdig tømmer man byggeplassen for sand, og voila man har nye enorme søyler som holder oppe taket.

Langt inne i templet finner man to obelisker. Den høyeste tilhørte Hapsepsut.




Da vi var ferdige med Karnak, dro vi tilbake til båten. Da var klokka bare 11-12.
Tenk på det, på bare noen få timer hadde vi opplevd kjempe mye. Fra 6.30- ca 12.

Må si jeg ble litt døgnvill den dagen.
Men uansett, da vi kom tilbake til båten, var det lunsj og etter det var det fri. Da fikk man blant annet tid til å se litt på livet langs nilen og solnedgangen.


Utrolig vakkert.

Senere på kvelden ble det shopping på båten. Og det var den morsomste handelen jeg har opplevd noensinne.
Altså, i annledning en fest som skulle holdes dagen etter, Galabeie-party, hadde man "arrangert" en liten mulighet for å få kjøpt en galabeie.
Galabeie er en slags skjortel, som alle egyptere vanligvis går med. Både menn og kvinner.

Handelen foregikk slik: Man går opp på soldekket i 5 etasje, og venter. Så hører man plutselig noen som gauler "Halo", og i samme øyblikk kommer en pose farende opp mot 5 etasje. I posene var det galabeier og skjerf osv. Bare myke ting. Man skulle virkelig passe seg for ikke å få en pose med klær rett i fjeset. Hjalp ikke om man sto aldri så langt inne på dekket. Disse selgerne var nemlig veldig gode til å kaste langt og høyt. De kunne sikkert vært med i OL.
Så det var bare å tenke varskåher....og så dukke.
Vel, videre til selve handlen. Måten man handlet på var ved først å se på galabeien. Hvis du vile ha den sier du til de som sitter i båtene nede på vannet, at du skal ha den. Da kommer det enda en pose, som du kan legge penger i. Etter du har lagt penger i posen kaster du pengeposen ned igjen til småbåtene, med selgere.
Hvis du vil ha en annen farge, sier du hvilken farge du vil ha, mens du slenger ned posen med den forrige galabeien. Da kommer det selvfølgelig en pose opp igjen, med en galabeie i riktig farge.
Og slik fortsetter det. Posebombarderingen fortsatte frem til vi skulle gjennom slusen, som lå rett ved stedet hvor bombarderingen foregikk.
Og i forhold til prisene, gjaldt det å prutte. Hvis de for eksempel sa at de skulle ha 200 egypterpund for en galabeie, bør du si at du vil ha den for 100...Da sier de der nede en pris som er litt lavre enn 200, og slik fortsetter det. Ofte klarer man å få kjøpt ting til en billig penge. Mamma, pappa og jeg kjøpte 3 galabeier, en til hver. Og pappa og forhandleren ble enige om 120 egypterpund for de tre.

Som jeg sa tidligere, morsommere handlemetoder, skal du lete lenge etter. Hehehe..

Søndag 21. desember.

Denne dagen dro vi til enda et tempel. Denne gangen var det Edfu-tempelet som sto for tur.
Og her må jeg innrømme at jeg bare ble stående å måpe da vi kom fram, for tempelfasaden var enorm.
Bare se her:



Menneskene er som små maur i forhold til dette tempelet.

Insiden av tempelet var også spennende med hieroglyfer og bilder langs alle veggene.



Etter turen til edfu, dro vi nok en gang tilbake til båten for å spise lunsj.
Etter det var det tid til å se på livet langs nilen igjen.



Senere på dagen, altså ved 4-5 tiden Gikk vi turen fra båten og til Kom ombo- tempelet. Et lite men høyt tempel.



Om kvelden var det galabeie-fest....morsomt.

Mandag 22. desember.
Var på en liten busstur, hvor vi blant annet fikk se en av verdens største demninger. Etter det dro vi til Philea-tempelet, som lå på en øy. Det interessante her er at hele tempelet ble flyttet en gang på 1800-tallet. Nå spør du kanskje: Hvorfor?
Grunnen til at tempelet ble flyttet, var fordi det sto i fare for å bli oversvømt. Denne overflytningen satte sine spor, som du ser på bildet under.




Etter det dro vi tilbake til båten igjen, og slappet av i solen. Senere på kvelden dro vi ut på feluca-tur. Felucca er en slags båt, for de som ikke vet det.
Utrolig koselig tur, hvor vi ble underholdt av en lokal gutt som sang på et isoporplak, eller noe lignende.
Da vi kom til båten gikk vi og la oss, siden vi skulle opp tidlig dagn etter.

Tirsdag 23. desember
Vi sto opp klokka 3 om morgenen, fordi vi skulle på tur klokka 4. En av fordelene med å stå opp så tidlig var at vi fikk sett soloppgangen. Turmålet var tempelet Abu Simbel, som ble bygget under Ramses 2. regjeringstid. For å komme dit måtte vi gjennom ørkenen. Vi kjørte i konvoi, som vil si at flere busser kjører i en rekke, med politi foran og bak.
Fram til noe ved 5-6-tida var det temmelig mørkt, men så kom sola, og vi fikk enda en ting som er verdt å få med seg når man er i egypt.



Soloppgangen i ørkenen var litt av et syn.

Etter 4-5 timers kjøretur var vi fremme ved Abu Simbel, som var et av de templene, jeg gledet meg mest til å oppleve. Og tempele skuffet ikke. Den var rett og slett praktfull, med sine 4 enorme statuer av ramses 2. og nefertari sittende på forsiden av tempelet.








Verdt å få med seg når man er i egypt for å si det sånn.
Etter dette praktfullesynet så vi på et tempel som lå rett ved siden av, som ramses 2. lagde til sin kone nefertari.

Resten av dagen ble brukt til å kjøre hjem og å slappe av i sola.


Onsdag 24. Desember
Endelig julaften. Dagen ble feiret med en tur i Luxor-tempelet på kvelden, før vi dro tilbake til båten for å spise julemiddag og feire høytiden. 
Må innrømme at jeg synes at mye av julepynten på båten var veeeeldig overdrevent. Men det ble likevel koselig.
Etter middag ble det servert kaffe og te i baren, mens man kunne se på magedansere osv...


Uke 2.
I uke 2 bodde vi på Hilton long beach og sbare latet oss. Eller det vil si, jeg var nødt til å pugge til en historieprøve jeg skulle ha uken etter juleferien. Men ellers var det sol og bading i ett sett. Vet ikke helt om vi hadde noe særlig godt av maten på hotellet, for samtlige av oss ble rare i magen. Det sliter jeg fremdeles med per dags dato 16. mars 2009.
Men turen var verdt alt sammen. Å få oppleve egypt var som en drøm.
Nyttårsaften ble feiret med resten av hotellet. De hadde satt opp noe arrangementer. Men det var null raketter, det var rett og slett forbudt.
Iforhold til opplevelser denne uka så tok vi en tur med undervannsbåt. Morsomt å se fiskelivet i Egypt.

Tiden gikk fryktelig fort. Ville ikke hjem til skole og slit og mas. Som avsluttning vil jeg bare si...at jeg skal garrantert dra dit igjen.